Povratak roda

OFF

Pre skoro 10 godina u Lipe su se vratile rode.
Neki su sa odusevljenjem posmatrali kako se trude da naprave gnezdo, a neki su se cudili. One su ipak bile uporne i napravile gnezdo na vrhu skolskog dimnjaka.
Svake godine su se na isto mesto vracale, pa i ove.
Prosle jeseni sa ostalim selicama i rode su otisle. Po njihovom odlasku pocelo je renoviranje krova na dimnjaku posto je poceo da truli od rdje i bio rizican za decu koja prolaze pored dimnjaka.
Tu je postojao samo jedan problem, na tom krovu je bilo gnezdo. Majstori su skinuli gnezdo sa dimnjaka i postavili nov krov na tom dimnjaku.
Nista nam nije bilo cudno dok se 2 rode pre mesec dana nisu vratile. One su znale da su tu dolazile ranije, ali gnezda na tom mestu nije bilo.
Pocele su da prave novo gnezdo, ali su im grancice non-stop padale pored dimnjaka ili upadale u dimnjak.
Onda smo obratili paznju na njih i shvatili da je taj novi krov namesten drugacije nego pre.
Iz dana u dan smo posmatrali rode i divili se njihovom trudu iako smo znali da nece moci da naprave gnezdo na tom mestu.
Svakodnevno sam slusala komentare o tome kako bismo im trebali pomoci.
Ljudi iz MESNOG ODBORA su dobili banderu od EPS-a, kako bi na njoj napravili gnezdo. Medjutim, rode to gnezdo nisu prihvatile. S vremena na vreme bi stale na njega, ali bi se ubrzo pomerile na dimnjak.
U medjuvremenu, doletele su jos 2 rode. Izgledaju mladje od prve 2 koje su dosle. Tako su sve 4 letele oko dimnjaka i dovlacile nove grancice, ali nisu uspele da naprave gnezdo.
Odlucili smo da preduzmemo nesto o tom pitanju.
21.04.2009. godine, poceli smo da pisemo PETICIJU. Zamolili smo ljude iz MESNOG i SKOLSKOG ODBORA da nam pomognu da napravimo gnezdo na dimnjaku.
Dok su se potpisivali, nekoliko potpisanih su se ponudili da naprave skele i popnu se na vrh dimnjaka i pomognu rodama oko gnezda.
Za nesto vise od 24 h imali smo preko 200 potpisa i ujutru predali PETICIJU. Sledeceg dana je stigla dozvola za rad.
U subotu su poceli da sklapaju skele, pratila ih je kisa do 9 h pre podne. Kada su zavrsili i sisli sa skele doletelo je jos 10 roda. Bilo je divno videti ih sve kako lete oko dimnjaka.
U nedelju su zavarili sipke oko dimnjaka, postavili nekoliko dijagonalnih sipki pored dimnjaka i postavili zastitu izmedju dimnjaka i njegovog krova da ne padaju grancice. Nabacali su malo granja na novom prostoru za gnezdo da bi se rode orijentisale. Rasklopili su skele i otisli svojim kucama.
Istog dana su se 2 starije rode uselile u svoj novi dom i pocele da ga uredjuju, a 2 mladje rode zauzele su svoju teritoriju, tj. gnezdo na banderi u skolskom dvoristu.
Sada su sve 4 rode zadovoljne svojim domovima u centru sela, a one 10 zauzimaju stara gnezda koja se vec godinama nalaze u seoskim sumama.

Categories: O selu
This post was written by , posted on jun 11, 2013 utorak at 8:26 am