O selu

OFF

Selo Lipe, jedno od vecih i bogatijih sela u Smederevskoj opstini, nalazi se u Godominskom polju, izmedju nekadasnjih Jezavinih pritoka Badrike i Leskovace. S proleca i s jeseni, kad nadodje sa svojim pritokama, selo je plavno, ponekad i plovno. Stari Lipljani su se zbog toga, s tog mesta, preselili na prostor na kome se danas nalaze.
Teren sela Lipe je oduvek bio pogodan za logorovanje vojske. Mesto se zbog toga cesto pominje kao vojnicki logor. Jos u doba Rimljana, oko 285. godine pre Hrista, nedaleko od danasnjeg sela, vodjena je bitka izmedju Dioklecijana i njegovog neprijatelja Korina. Pobedu je odneo Dioklecijan i tako postao rimski car.
Na prostoru danasnjeg sela i kasnije su logorovale razne vojske. Zabelezeno je da je tu 1868.godine, logorovao markgraf Badenski. Kod sela Lipe su 1915. godine Nemci presli Dunav i zauzeli Srbiju…
Prica se da je prvi stanovnik sela ( s danasnjim imenom ) bio neki Ciganin Paca. On nije mogao da sagradi kucu, pa je stanovao u supljini velike lipe. Po toj lipi selo je dobilo ime.
Inace, selo se pominje i u 18. veku, u nekim austrijskim spisima. U 1822. godini u Lipama su bile 22 kuce. Selo je imalo kneza, koji se zvao Cvetan. Zbog teskog zivota, selo se cesto smanjivalo. Medjutim, zbog plodne zemlje, selo se cesto i uvecavalo.
Stocarstvo je u Lipama oduvek bilo veoma razvijeno. Livade u Godominskom polju bile su raj za ispasu ovaca I krava. Sir je iz ovog sela bio nadaleko cuven. Za te Godominske livade postoji anegdota. Naime, prodao covek s ove strane Dunava kravu Kovincu. Kada je kupovao kravu, prodavac mu je rekao da ona daje 8 litara mleka dnevno. Posle izvesnog vremena Kovinac dodje i pozali se da krava daje samo 5 litara na muzu. –Ja ti uz kravu nisam prodao i Godominsko polje! –odgovorio mu je prodavac.
U svoje vreme ( od 1718. godine, kada je zabelezeno prvi put ime sela Lipe ) u selo su se doseljavali iz obljiznih naselja, dosta sa istoka, ali i sa blizeg juga. Tako su se recimo, porodice Todorovica i Gacica doselile iz Stare Srbije. Dosta doseljenika je stiglo i iz “preka”, tj. s one strane Dunava. To su uglavnom porodice, koje su se ranije preselile preko Dunava, pa kada se Srbija oslobodila Turaka, oni su se vratili u svoju domovinu, pa se zadrzali u Lipama. Tu im je bilo dobro i tu su ostali.
Selo se prvobitno zvalo Staro Lipe. I tada i danas, na lipskim njivama odlicno radja kukuruz. Zahvaljujuci tome, tovljene su svinje, koje su prodavane u inostranstvu.
U vreme Popisa 1863. godine, selo je imalo 410 poreskih glava, i spadalo je u veca sela u Podunavskom srezu

 

Istorija crkve u Lipama

ISTORIJA CRKVE U LIPAMA Pisani izvori od 04. maja 1838. godine pominju postojanje kapele u Lipama. S obzirom da pisani izvori nista ne govore o samoj lokaciji kapele, moglo bi da se predpostavi da je ona bila na groblju. Medjutim, …Continue reading →

Posted in O selu | Komentari su isključeni

Povratak roda

Pre skoro 10 godina u Lipe su se vratile rode. Neki su sa odusevljenjem posmatrali kako se trude da naprave gnezdo, a neki su se cudili. One su ipak bile uporne i napravile gnezdo na vrhu skolskog dimnjaka. Svake godine …Continue reading →

Posted in O selu | Komentari su isključeni